Јесењи распуст за све ученике у Србији

Према одлуци Кризног штаба сви ученици основних и средњих школа у Србији имаће јесењи распуст од 11. до 13. новембра, док је први радни дан понедељак, 16. новембар 2020. године.

Кризни штаб је такву одлуку донео на данашњој седници због тренутне епидемиолошке ситуације.

Један од приоритета Министарство просвете, науке и технолошког развоја у условима епидемије вируса Ковид 19 је безбедност и заштита здравља ученика, студената и запослених у образовно-васпитним установама.

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА (за групу која јe у школи) обавиће се у среду 04.11.2020. године, у Дому здравља у Ивањици по следећем распореду: I/1 у 8 часова, I/2 у 9.30, I/3 у 10.30 и I/4  у 11.30. Ученици су у обавези да понесу оверене здравствене књижице.

ОБАВЉЕНО ЈЕ ПИЛОТИРАЊЕ ДРЖАВНЕ МАТУРЕ

Током три дана, 28, 29. и 30. октобра 2020. године обављено је пилотирање државне матуре. У пилотирању је учествовала генерација ученика уписаних у средњу школу 2018/2019. године која ће и бити прва генерација чије ће се средњошколско образовање и васпитање завршити полагањем државне матуре. Ученици су радили тест из Српског језика и књижевности, Математике и стручних или одабраних предмета (у зависности од образовног профила), пролазећи притом све процедуре предвиђене за матурски испит. У овом пилотирању успешно су учествовале и три школе из Моравичког округа: Гимназија „Таковски устанак“ из Горњег Милановца, Гимназија из Ивањице и Прехрамбено-угоститељска школа из Чачка.

Мултимедијална двојезична изложба „ПАВИЋ ОД Ш ДО А”

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” организовала је мултимедијалну двојезичну изложбу „Павић од Ш до А” коју је урадио ауторски тим Библиотеке града Београда – Исидора Ињац, Владислава Ивковић Марковић и Марјан Маринковић. Изложба у форми својеврсног речника настала је прошле године поводом девет деценија од рођења и десет година од смрти академика Милорада Павића као и тридесет и пет година од објављивања његове најпознатије књижевне творевине, романа „Хазарски речника”.

Изложбу чини 30 слова која нису сложена ни азбучним ни абецедним редом, увеличане осликане карте, видео-презентација корица Павићевих романа преведених на тридесет девет језика у више од три стотине издања као и документарни петнаестоминутни филм.

Мултимедијалној двојезичној изложби „Павић од Ш до А”, 28.10.2020. године, присуствовали су проф. Илинка Оцокољић, проф. Јелена Лазовић и ученица Аница Бујошевић.

Праћење спровођења првог пилотирања државне матуре у школама

Обавештавамо вас да ће, у циљу праћења спровођења пилотирања државне матуре и осигурања регуларности испита, током сва три дана пилотирања, бити организовано праћење спровођења првог пилотирања државне матуре у школама. Како се спроводи пилотирање пратиће представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Завода за унапређивање образовања и васпитања и Пројекта државне матуре.

Ове посете неће бити посебно најављене – особе задужене за надгледање пилотирања могу да дођу у било коју пилот-школу током било ког дана. Њихова обавеза је да се по доласку јаве председнику школске матурске комисије.

Александра Павловић, Експерт за логистику
State Matura Project / Пројекат државне матуре
Improving the Quality of Education by Introducing Examinations

УРОШУ ВЕЉОВИЋУ БРОНЗАНА МЕДАЉА

Урош Вељовић ученик II разреда Гимназије, боксер СК“MY GYM“ Ивањица освојио је бронзану медаљу на Појединачном првенству Србије у боксу у категорији јуниора 63-66 кг. Првенство је одржано у Београду 21-24.10.2020.године у узрасту пионира, кадета и јуниора. Учествовало је 147 боксера из 52 клуба.

Честитамо Урошу и његовим тренерима.

Распоред писаних провера знања за школску 2020/21. годину

Распоред писаних провера знања за школску 2020/21. годину (прво полугодиште) налази се на сајту Гимназије.

ДОЦ. ДР ТАЊА (ПАРЕЗАНОВИЋ) ЖИВОЈИНОВИЋ

Др Tања Живојиновић (девојачки Парезановић) рођена је 24.06.1987. године у Ивањици, где је завршила основну школу и Гимназију као носилац Вукове дипломе.

На Саобраћајном факултету у Београду дипломирала је 2010. године, на Одсеку за друмски и градски саобраћај и транспорт (смер: транспортни), са просечном оценом 9,78. Мастер академске студије на Саобраћајном факултету у Београду завршила је 2012. године са просечном оценом 10,00. Докторску дисертацију под називом „Модели за подршку развоју мобилности у складу са концептом економије дељења“ одбранила је 05.02.2019. године.

У току студија била је стипендиста Фонда за младе таленте општине Ивањица, Министарства просвете Републике Србије, Фонда за младе таленте Републике Србије и фондације „Професор Др Никола Ока“. Добитница је и бројних годишњих награда које Саобраћајни факултет додељује за изузетан успех током школовања, као и награде за најбоље студенте-таленте са подручја Регионалне привредне коморе Ужице за 2009. годину. Поред наведеног, током мастер студија награђена је за најбољи научно-истраживачки рад студената Универзитета у Београду из области менаџмента и трговине у склопу „Фондације Милана Стефановића-Смедеревца и супруге Даринке“. Као студенткиња докторских академских студија 2014. године добила је награду за најбољи рад на конкурсу „Планирање одрживе урбане мобилности – могућност примене европских примера добре праксе у градовима Србије“, који је кроз пројекат CIVITAS CAPITAL суфинансирала Европска комисија.

Од 2011. године запослена је на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду, на Kатедри за организацију, менаџмент и економију саобраћаја и транспорта. У јуну 2019. године изабрана је у звање доцента за ужу научну област „Економија и маркетинг у саобраћају и транспорту“. Учествује у извођењу наставе на сва три нивоа студија. Уже области њеног научног интересовања су развој аналитичких алата за анализу транспортног тржишта и менаџмент квалитета у саобраћају и транспорту.

У свом досадашњем раду учествовала је у реализацији два научна и стручна пројекта, била ментор или члан комисија за одбрану више завршних и мастер радова. Члан је Комисије за праћење и унапређење квалитета наставе на Саобраћајном факултету и Комисије за реализацију акредитације. Аутор је и коаутор преко тридесет научних радова и учесник више међународних и националних радионица из области саобраћаја.

Браво Тања!

КОНКУРС EU PRO

Развојни програм EU PRO организује ликовни конкурс за календар за 2021. годину, како би наставио традицију дугу преко десет године успостављену током претходних сродних програма – PRO 1 i 2, EU PROGRES и Evropski PROGRES.
Информације на сајту: https://eupro.org.rs/uploads/files/238-549-propozicije-likovni-konkurs-za-kalendar-za-2021-godinu.pdf

САТНИЦА ПИЛОТ ТЕСТИРАЊА ДРЖАВНЕ МАТУРЕ

28.10.2020: Полагање теста из Српског језика и књижевности

29.10.2020: Полагање теста из Математике

30.10.2020: Полагање теста из Биологије

Време полагања испита: сваки дан од 09.00 до 10.30 (8.30 Ученици улазе, дежурни наставници им предају тестове са одговарајућим шифрама)

Ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом могу да имају продужено време.

Пилотирање државе матуре од 27. до 30 октобра у 101 школи

Пилотирање државне матуре, односно прва проба, биће одржана од 27. до 30. октобра у 101 средњој школи у Србији. Прву пробу велике матуре радиће 50 гимназија (Гимназија у Ивањици), 48 средњих стручних школа и три средње уметничке школе. Тест ће радити ученици треће године средње школе и биће обухваћено укупно око 5.000 ученика.

Друго пилотирање предвиђено је за мај 2021. године и у потпуности треба да личи на државну матуру, која се, према плану Министарства просвете, науке и технолошког развоја уводи у образовни систем од 2022.године.

Циљ пилотирања је да се провери квалитет задатака, део процедура које се спроводе у школама у току спровођења матуре, као и да се на време уоче и отклоне евентуални пропусти у недостаци и да се ученици навикну на тестирање тог типа

За тестирање ће бити изабрана по два одељења из школе (III/2 III/3), радиће задатке који се односе на градиво из прва два разреда средње школе и проба ће се односити само на обавезни део матуре – матерњи језик, математика и један општеобразовни предмет, који овога пута ученици неће бирати сами, већ ће он унапред бити одређен за њихову школу или теоријски део стручног испита (биологија).

Дан школе Свети апостол Тома – Томиндан 19.10.2020.

Гимназија у Ивањици обележава Дан школе 19.10.2020. године (Свети апостол Тома – Томиндан). Ове године Гимназија у Ивањици слави 100 година постојања.

Ивањичани су 1920. године први пут добијају могућност да после завршене основне школе продуже образовање у свом месту. Нижа гимназија у Ивањици основана је одлуком министра просвете Светозара Прибићевића 2. јула 1920. године.

Школски одбор Гимназије у Ивањици похваљује ученике и предметне наставнике ученика који су освојили републичке награде у претходној школској години. Награде ученицима и професорима биће уручене на Школској слави Свети Сава 27.01.2021. године.

ДИГИТАЛНИ УЏБЕНИЦИ ЗА I РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ

Влада Републике Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са издавачима уџбеника, настављају пројекат увођења савремених информационих технологија у образовање.

Захваљујући подршци издавача, који су се одазвали позиву Кабинета председнице Владе Републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, пројекат сада започиње за све гимназије у Србији. Издавачи ће у оквиру пројекта донирати дигиталне уџбенике у вредности већој од 60 милиона динара, и почев од 15. 10. 2020. године сви постојећи дигитални уџбеници за први разред гимназије биће доступни и наставницима и ученицима до краја школске године.

Заоставштина Ћирила и Методија у савременом свету

У граду Таганрогу спроводи се дугорочни међународни пројекат „Заоставштина Ћирила и Методија у савременом свету“. У оквиру пројекта одржава се изложба дечијих цртежа „Словенска култура“. Теме цртежа: 1. ћирилица, словенско писмо. 2. Ћирило и Методије, 3. словенска култура (одећа, кухиња, свакодневни живот, архитектура, култура старих Словена и словенских народа уопште). Позивамо децу да учествују у нашем пројекту. Сви цртежи биће представљени на изложби и објављени на Интернету. Молимо вас да цртеже пошаљете до 31.12.2020.

С поштовањем, Дмитриј Куличев
Одељење за међународне односе градске управе Таганрог
Адреса: Проект «Наследие Кирилла и Мефодия в современном мире»
Дмитрий Куличёв, Ул. Петровская 73, к. 408, 347900 Таганрог, Ростовская область, Россия / Русија

Национални сусрет младих у Апатину

Позив је намењен младима особама које живе у селима и мањим градовима и који желе да учествују у стварању бољих прилика за младе у својим местима и упознају друге вршњаке из целе Србије. Сусрет ће се одржати од 22. до 24. октобра у Апатину. (Могуће је доћи дан раније и отићи дан касније уколико је потребно због пута). Сви трошкови су покривени.

Пријава се врши онлајн на следећем линку https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd_LLtkxScSXXda_PkYlVbLA0pxbKOUF7pZCaRRfAypOHiy4A/viewform

Све информације можете погледати детаљно на следећем линку:

https://mladiapatin.rs/2020/09/28/poziv-za-ucesnike-nacionalnog-susreta-mladih-u-apatinu-22-24-oktobar/

МАТЕРИЈАЛ ЗА НАСТАВУ ИНФОРМАТИКЕ

На платформи нет.кабинет доступно је целокупно градиво информатике.

Кабинет је конципиран тако да се може користити и у редовној и онлајн настави за прва три разреда гимназије и у оквиру предмета Програмирање за прва два разреда ИТ смера.

Нови МТС АПП конкурс 5.10.2020.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и ове године подржава конкурс МТС АПП („MTS APP“) компаније Телеком Србија. Конкурс се расписује десети пут и регионалног је карактера.

МТС АПП („MTS APP“) конкурс је намењен специјализованим гимназијама и одељењима ученика са посебним способностима за математику и рачунарство и информатику (ИТ одељења). Задатак за ученике је да осмисле и направе занимљиву, иновативну и пре свега корисну апликацију за мобилни телефон или таблет у Android™. OS-у или iOS-у. Конкурс доприноси развоју тимског рада и предузетничких вештина талентованих гимназијалаца.
Да би учествовали у овогодишњем конкурсу потребно је да ученици у име свог тима до 20. новембра 2020. године, пошаљу попуњен и скениран формулар на e-mail mtsappkonkurs@telekom.rs

Опште услове конкурса као и формулар за пријављивање, можете пронаћи на линку https://mts.rs/Drustvena-odgovornost/mts-app-konkurs/a25542-mts-app-konkurs.html у делу који се односи на пријављивање.

СТОМАТОЛОШКИ ПРЕГЛЕД УЧЕНИКА I РАЗРЕДА

СТОМАТОЛОШКИ ПРЕГЛЕД УЧЕНИКА I РАЗРЕДА обавиће се у среду 7.10.2020. године у 8 часова, почевши са првих 5 ученика I/1. СВИ УЧЕНИЦИ ДА ПОНЕСУ ОВЕРЕНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ.

Конкурс за програме размене у 2021/22. години

Желиш да проведеш школску годину у некој страној земљи? Волео би да живиш са новом породицом, учиш нови језик и учествујеш у животу локалне заједнице? Машташ да откријеш нову културу, да стекнеш пријатеље широм света и будеш амбасадор своје земље? Желиш да боље упознаш себе и своје могућности? Пријави се на КОНКУРС за програме једногодишње и тромесечне међународне размене средњошколаца у школској 2021/22. години који расписује Интеркултура Србија у сарадњи са АФС Интеркултуралним програмима.

https://www.afs.org.rs/razmena-ucenika/konkurs/?fbclid=IwAR2u2Z4mGlZn-A4NgFsPeolL6IIJacvdlwtmlynS1-ElCLr9fHls-zufJC4

ИЗБОРНО МАТЕМАТИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ 1.10.2020.

ИЗБОРНО МАТЕМАТИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ, за формирање екипе Гимназије у Ивањици која ће се такмичити на два Међународна математичка такмичења (Међународно математичко такмичење које се одржава у Бугарској и Турнир градова у организацији Русије који се одржава у Београду и Ивањици), биће одржано у четвртак 1.10.2020. године у 12 часова, у кабинету математике, зидана зграда Гимназије.