Vikingeborgen ved Køge - Kom tæt på Danmarks Kulturarv

INTRO

I 2014 fandt arkæologer en glemt vikingeborg.
Nu er arkæologerne tilbage for at udgrave vikingeborgen, og du kan følge udgravningen på nærmeste hold.

KOM TÆT PÅ DANMARKS KULTURARV

OPLEVELSEN

Velkomstcenteret

Når du ankommer til vores containercenter, vil du fra den seks meter høje udsigtsplatform kunne se ned på det, der engang var vikingeborgen Borgring. Det er her du køber billetter og starter din tur ned til udgravningerne.

Monument

Vi har iscenesat den engang enorme fæstning, så du bedre kan forestille dig, hvor imponerende et sted det har været. Du møder ikke bare et hul i jorden, men et spektakulært monument over de stolte vikingers ingeniørkunst.

360* video

Tag med på en 360-graders videorundvisning i arkæologiens og vikingetidens verden. Normalt er der adgang forbudt for gæster i selve udgravningerne, men det er næsten som at være der selv, når du bruger vores app.

Virtual reality oplevelse

Med i billetprisen følger også et par kompakte Virtual Reality-briller til din mobiltelefon. Med dem kommer vikingernes verden lige pludselig meget tæt på. Vi har nemlig genskabt borgen, så du kan rejse tilbage i tid og se dig omkring.

Fund fra vikingetiden

I containercentret har vi udstillet smukke og sjældne fund fra vikingetiden. Via vores smartphone-app fortæller Jens og hans team om genstandene, hvordan de blev fundet og hvad de har betydet.

Fire arkæologer har fået fire år til at udgrave Vikingeborgen. Inden 2018 skal de løse mysteriet om den store borg, der forsvandt sporløst ud af historien.

JENS

Forskningsleder og arkæolog, PH.D.
VED AT KIGGE PÅ LIVET UDENFOR VOLDEN,
KAN VI FÅ EN FORSTÅELSE AF BORGRINGS
BETYDNING FOR VIKINGERNES VERDEN

JONAS

Museumsinspektør, arkæolog
KRIG SÆTTER ALT PÅ SPIDSEN OG
KAN FÅ ET SAMFUND TIL AT KOLLAPSE

SØREN

Professor MSO, Ph.d.
HVORFOR VAR DET VIGTIGT, AT BORGEN VAR
SÅ STOR, OG SÅ PRÆCIST UDFORMET?
DET ER DEN GÅDE, JEG GERNE VIL LØSE

NANNA

Museumsinspektør, arkæolog
JEG HÅBER, AT JEG KAN GØRE OP MED
VANETÆNKNING OG TJEKLISTER I
FORHOLD TIL HVAD VI FORVENTER
AT FINDE

Udgravningen af Vikingeborgen udvikler sig år for år og det gør udstillingen også. Hvert år føjer vi nye kapitler til historien om den mægtige og mystiske borg.

APP

Din mobil er en del af oplevelsen

Hent vores gratis app og få det fulde ud af dit besøg på Vikingeborgen. Allerede hjemmefra kan du lære forskerne nærmere at kende og se hvad de finder ud af. Du kan også blive klogere på de andre ringborge, der ligger rundt om i landet

Når du kommer ud til Vikingeborgen, får du en kode, så du kan åbne app’ens låste funktioner. Hermed får du adgang til videoer, animationer og viden om de fund fra vikingetiden, vi har udstillet ved borgen.

FAQ

Hvad er Vikingeborgen?

I 2014 opdagede arkæologerne Søren Sindbæk og Nanna Holm, den hidtil skjulte vikingeborg Borgring på en mark udenfor landsbyen Lellinge, tæt på Køge. De to havde forud for opdagelsen diskuteret muligheden for, at der lå endnu en ringborg af Trelleborgstypen på Sjælland. Med droneoptagelser af landskabet, kunne de se en perfekt cirkel, over 100 meter i diameter træde ud af landskabet. Efter en prøvegravning blev deres antagelse bekræftet; Der var tale om en vikingefæstning i form af en ringborg.

I 2015 gik Danmarks Borgcenter og Aarhus Universitet med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Køge Kommune og Nationalmuseet i gang med at udvikle et projekt, der ikke kun skulle udgrave vigtige dele af Borgring, men også formidle både udgravning, fund og vikingetiden til interesserede gæster. Deraf blev projektet født, der er designet af udviklingsafdelingen på Museum Sydøstdanmark

Hvorfor kalder I jer Vikingeborgen?

Lige siden borgen blev fundet i 2014 har der været enorm international bevågenhed omkring projektet. Vikinger er et populært emne i store dele af verden og derfor forventer vi også en del udenlandske besøgende til Borgring. For at lette kommunikationen bruger vi navnet Vikingeborgen, fordi Borgring eller ringborg, ikke umiddelbart er til at forstå for udenlandske ører. Derudover synes vi, at navnet på det tre år lange udgravnings- og formidlingsprojekt skulle bære et andet navn, end blot Borgring.

 

Hvor længe skal I grave?

Vi har afsat fire år til at grave. De første prøvegravninger foretog vi rundt om borgen i 2015, før vi begyndte at anlægge parkeringsplads og ankomstcenter på markerne. Projektet afslutter vi derfor i efteråret 2018.

Hvad skal der ske, når I er færdige med at grave Vikingeborgen ud?

Som planerne er lige nu, fjerner vi alle spor af udgravningerne og ankomstcentret, og lader området overgå til marker igen.
 

Hvorfor har I kun åbent 3 måneder om året?

Selvom vores arkæologer er vant til at foretage udgravninger på alle tider af året og i al slags vejr, graver de kun på Vikingeborgen om sommeren. Det er der flere grunde til. Først og fremmest flytter de deres udgravninger rundt på borgen – et nyt udgravningssted hvert år. Jens og hans hold skal have tid til at undersøge de fund, de har gjort henover sommeren og forberede næste års udgravninger. De skal også gøre næste års udstillinger, app-opdateringer og plancher klar.

Find vej

Vikingeborgen ligger lige ved afkørsel 33 Lellinge på E47.
Få rutevejledning via Google maps

Transporttid fra

- København: 35 minutter
- Rødby færge: 1 time 10 minutter
- Gedser færge: 1 time 15 minutter
- Køge station: 15 minutter (Bus 260R)

Åbningstider

Åben i perioden: 01/06 - 31/08
Alle dage: kl. 10 - 16

Priser

Entré: 40 kr.
Børn under 6 år – gratis
Gratis rundvisninger dagligt
Parkering: 30 kr.

Kontakt

Vikingeborgen
vikingeborgen@museerne.dk
+45 70 70 12 36

 

Museum Sydøstdanmark
Algade 97
4760 Vordinborg
+45 70 70 12 36

Intro Oplevelsen Forskere App Trailer FAQ Info